Vil poteter kryss-pollinate?

September 9

Solanum tuberosum, kjent som hvit eller irsk potet, er vanligvis gjengitt ved å plante det som kalles frø poteter, som spire skjemaet nye planter. Dette kan være fordi sexlivet til den ydmyke poteten er ganske komplisert, og avkom av ekte frø er generelt mindre og mindre produktive enn de vokst fra poteter.

Bakgrunn

Poteter er kjent for å ha sin opprinnelse i Peru og Bolivia, gjenlevende på 15000 fot i Andesfjellene, men andre arter antas å stamme i Mexico. Det tok royal forordninger og noen press for å overvinne motstand i Europa og England mot potet, som spredte seg sakte fra Spania the16th tallet til resten av Europa, der det ikke var allment dyrket. Det var ikke før på 1700-tallet at poteten kom inn i de generelle dyrking i disse regionene. Som i 2011, potet er en av de åtte store stifte avlingene i verden, men det er den eneste som er verken en frokostblanding eller vind pollinated.

Pollinering

Blomst sterilitet er vanlig i poteter, på grunn av hundrevis av år med hybridisering. Pollinering utføres av to bumble bee arter, liten terricola og liten impatiens. Honning bier og andre bumble bees vil ikke pollinate poteter, som den mannlige blomsten har ingen nektar å tiltrekke dem. B. terricola og B. impatiens løsne pollen fra stamen av en prosess kalt sonication eller summende pollen, der deres vibrasjoner slipper pollen fra sin sacs. Fordi potet blomster inneholder både mannlige og kvinnelige deler og er ikke vinden pollinated, planter ikke kryss-pollinate som lett i naturen.

Frø

Poteter kan dyrkes fra frø av høsting liten tomat-lignende frukt når det myker. Nyt frøene i vann eller blande frukten kort med vann til frøene er ren tørk dem på et papirhåndkle. Planting frø kan overvinne problemet med frø poteter som er skadet og ikke overleve vinteren også. Plante frø i frø skuffer, og forlate planter som ikke sterk eller sunn. Opprette nye varianter kan ta mange år og generasjoner. Shepody potet, som har vært svært vellykket i Canada og USA for å lage pommes frites, tok 13 år å utvikle.

Økende Tips

Mens kommersielle oppdrettere og myndigheter fortsetter å kryss-pollinate poteter for å utvikle ny sykdom-motstandsdyktig varianter til bestemte markeder, finne de fleste hjem dyrkere frø poteter en enkel og effektiv måte å vokse sine avlinger. Sertifisert frø poteter er tilgjengelige hvis du vil starte frisk, eller du kan bruke din favoritt utvalg fra forrige sesong. Poteter er lett å vokse i en rekke klima og jordsmonn. De inneholder jern, kalium, vitamin C, vitamin B-1 og vitamin B-6, og de er lavt i kalorier.