Varianter av Kiwi for voksende i Oklahoma

October 13

Noen Kiwi (Actinidia spp.) varianter krever en vekstsesong lenger enn hva Oklahoma tilbyr og er derfor uskikket til vokser her. Kiwi du finner i dagligvarebutikk, Actinidia deliciosa, subtropiske Art, for eksempel, er en av disse. Det krever 220 dager for frukt å modne tilstrekkelig. Andre velsmakende arter og varianter, men gjør ganske bra i Oklahoma. Kiwi er hardføre til US Department of Agriculture anlegget hardførhet soner 3 til 9, avhengig av variasjon.

Vet at frostfritt dagene

For å lykkes med Kiwi i Oklahoma, Velg varianter som ikke krever lang vekstsesongen forlenges. Vekstsesongen i Oklahoma, avhenger av hvor i delstaten du bor. Gartnere i panhandle området har en vesentlig kortere tid enn de i den sørlige delen av staten - 170 dager i vestlige panhandle, økende til 180 dager østover. Sørlige Oklahoma bøndene - som Bryan, Atoka og Cole og så langt kan Nord som Mayes og Rogers fylker - vanligvis regne med fra 210 230 frostfritt dager. I den sentrale og vestlige delen av staten har gartnere en 200 - til 210-dagers sesong. Kiwi starter modnes i August og innhøstingen begynner i September, varte til første fryse.

Velg hardfør varianter

Hvis du har ditt hjerte satt på voksende Kiwi med en smaken ligner på matbutikk variasjonen, vurdere Actinidia chinensis, en nær slektning. En nesten hårløse Art, denne kinesiske opprinnelig Kiwi produserer en søtere kiwi enn subtropiske variasjon tilgjengelig kommersielt. Det er godt egnet til vokser i sørlige Oklahoma, ifølge Oklahoma samarbeidende forlengelse Service. Hardfør kiwi (Actinidia arguta) vil også gjøre i Oklahoma, spesielt i kaldere områder. Det er helt glatt og betydelig mindre enn andre Kiwi. Arktiske kiwi (Actinidia kolomikta) er en annen art anbefales, og den tåler temperaturer til minus 30 grader Fahrenheit.

Få dem til en god Start

Kiwi er plantet i Oklahoma på senvinteren eller tidlig på våren. De fleste kiwi varianter krever minst en halv dag med sol og vil trives med mer. Unntaket er "Arctic Beauty" (Actinidia kolomikta "Arctic skjønnhet), som krever en halv dag skygge. Plass plantene 18 til 20 fot fra hverandre og vokse seks til åtte kvinnelige planter for hver mannlige plante, med mindre du er voksende "Issai," (Actinidia arguta "Issai"), som er self-fertile. Legge til en 4-tommers lag mulch jord rundt foten av kiwi å isolere jord og motvirke ugress.

Oppbevar Well-Fed og vannet

Vann Kiwi til en dybde på 6 til 10 inches når jorden under mulch føles tørre. Vintreet kan kreve opp til 25 gallons av vann om dagen i sommer, ifølge Oklahoma University Extension Service. Vent til den vine andre sesongen å bruke gjødsel. Bruke 5 ounces av 10-20-10 gjødsel per plante bare etter knopper pause. I påfølgende sesonger, bruk en unse av 0-46-0, 5,5 ounces av ammoniumnitrat og 1/2 pund av kalium sulfate per plante bare etter bud og bruke ammoniumnitrat og kalium sulfate, i samme takt, igjen etter blomstring.

Overliste vinter skade

Hvis du bor i ett av Oklahoma kaldere regioner og voksende en av de mindre kald-hardføre Kiwi variantene, plante vintreet på nordsiden av huset eller annen struktur å unngå kalde vinder. Høsten haugen furu halm rundt foten av vintreet og 18 inches opp i bagasjerommet å beskytte den mot minusgrader.