Typer av transgene planter

May 1

Typer av transgene planter

Siden de først ble kommersielt tilgjengelig i 1996, genmodifiserte, eller GM, avlinger har hatt rask vekst i popularitet blant bøndene. Ifølge The Economist, ble fra 2010, noen 331 millioner hektar land rundt om i verden plantet med GM avlinger. GM avlinger for tiden på markedet alle innlemme en av flere typer endringer, selv om andre flere nye endringer i forskning og utvikling.

HT

Ugressmiddel tolerant eller HT, avlinger har blitt endret slik at de overleve programmer av plantevernmidler, plante-drapet kjemikalier ment å ødelegge ugress. Glufosinate-tolerant avlinger innlemme en bakteriell genet for et enzym bryter ned ugressmiddel glufosinate. Glyfosat-tolerant avlinger er litt mer komplisert. De kan enten omfatte en bakteriell genet for et enzym bryter ned glyfosat, eller de kan inneholde et gen som produserer en annen versjon av enzymet som glyfosat ville normalt hemme. Noen GM avlinger har også blitt endret slik at de er resistente mot flere plantevernmidler.

BT

Bacillus thuringiensis er en vanlig jord bakterie som produserer et protein som er skadelig for larver av ulike insekt arter. Larver gut miljøet er alkalisk, og høy pH aktiverer Bt protein, som former porene i Larvens midten av tarmen. Insekt vanligvis dør kort tid etterpå. Denne mekanismen er svært spesifikke til insekter Bt protein er ufarlig for mennesker--så ufarlig, faktisk, at økologiske bønder bruke det som et insektmiddel. Mange GM avlinger innlemme bakteriell genet for Bt protein; transgene plantene produsere Bt protein, og drepe dermed insekter skadedyr som beiter på raudåte.

Næringsstoffet kosttilskudd

Noen typer paradoks endret slik at de har økte nivåer av et næringsstoff som ønskelig. "Golden ris" er kanskje det mest kjente eksemplet. Denne GM ris inneholder en ytterligere to gener som fullfører veien for vitamin A syntese, så i motsetning til andre varianter av ris, den har høye nivåer av vitamin A. Golden ris og andre lignende GM avlinger kan potensielt hjelpe lindre underernæring i utviklingsland.

Andre typer

Flere andre GM avlinger har blitt utviklet, men dyrkes bare på en liten skala. For eksempel er UH Rainbow rekke papaya genetisk endret slik at det motstår papaya ringspot virus. Mange flere varianter av GM avlinger er fortsatt i utvikling. Eksempler inkluderer tørke-motstandsdyktige avlinger, avlinger kunne vokse på mer saltvann jord og avlinger motstandsdyktig mot bestemte sykdommer eller typer skadedyr.