Type IV tykktarm kreft

May 31

Kolon er del av kroppens fordøyelsessystemet. Sammen med endetarmen danner tykktarmen. Kolon består av de øvre seks fot i tykktarmen, mens endetarmen utgjør de siste 8-10 inches. Til tider kan celler i tykktarmen formere ukontrollert resulterer i dannelsen av precancerous polypper i intestinal vegger. Dette er hvordan kreft i tykktarmen begynner.

Fakta om tykktarmskreft

Tykktarmskreft har fem stadier: scenen 0, trinn 1, trinn 2, trinn 3 og trinn 4. Trinn 0 er den enkleste å behandle, mens stage 4 er den mest kronisk og avanserte av alle stadier. Når en pasient blir diagnostisert med type 4 tykktarmskreft, som også kalles Dukes D tykktarmskreft, betyr dette at kreftcellene har allerede spredt mot de nærliggende lymfeknutene og andre deler av kroppen. Ofte er kroppsdeler som påvirkes av komplikasjoner leveren, beina og lungene.

Symptomer på tykktarmskreft

Vanligvis kan ingen symptomer sees når kreften er i en tidlig fase. Ofte begynne tegn på kreft bare å vises når problemet har nådd avansert stadium, for eksempel 4, når kreft forårsaker obstruksjon av innvollene. Vanlige symptomer inkluderer vedvarende smerte i magen, hematochezia- eller "blodig avføring", som er preget av svart eller vente krakker, blødning i endetarmen med lyse rødt blod, ekstreme endringer i avføring (inkludert verre tilfeller av forstoppelse eller tilbakevendende diaré), uforklarlige tap av vekt, slapphet eller konstant følelse av svakhet eller tretthet og anemi. I noen tilfeller, kvalme og oppkast, samt en oppblåst mage, kan også være tegn på kreft i tykktarmen.

Diagnostisere Tykktarmskreft

Symptomene alene kan ikke påvise kreft i tykktarmen. Flere tester kan utføres av lege å avgjøre om kreft er virkelig tilstede. Noen av disse testene inkluderer koloskopi, fleksible sigmoidoscopy, barium X-ray og fecal okkulte blodprøve. Når tykktarmskreft har blitt diagnostisert, kan oppsamling utføres for å finne ut om kreftceller har spredt i kolon eller til andre deler av kroppen. Resultatet av iscenesettelsen prosessen vil hjelpe fortelle scenen av kreft. Dette er viktig for å gi riktig behandling for sykdommen. Tester som brukes ofte i iscenesettelsen prosessen inkluderer CT, full blodstatus, brystet X-ray, magnetisk resonans imaging (MRI), lymfeknute biopsi, carcinoembryonic antigen (CEA) analysen og kirurgi.

Behandling for Type 4 tykktarmskreft

Kirurgisk reseksjon er ofte brukt i behandlingen av type 4 tykktarmskreft. Dette er prosessen som leger eller kirurgene fjerne delen av kolon som er berørt av kreft. De resterende sunne delene er deretter sammen å danne en lang, rask brikke. Bortsett fra dette, kan kjemoterapi og stråling også bli brukt. Noen medikamenter kan gis til pasienten i forbindelse med kjemoterapi. Disse stoffene inneholder Oxaliplatin, Irinotecan, 5-fluorouracil og/eller Capecitabine.

Overlevelse hos pasienter med Type 4 tykktarmskreft

I de fleste tilfeller, spesielt når oppdaget tidlig, er tykktarmskreft helbredelig. Ifølge Journal of National Cancer Institute, total overlevelse for kolon kreftpasienter i USA er som følger: 93% for de med type 1; 85% for de med typen 2A; 72% for de med type 2B; og 83%, 64% og 44% for de pasientene med type 3A, 3B og 3C, henholdsvis. Pasienter med type 4 tykktarmskreft har en lav overlevelse på bare 8%.