Trenger planter lys for å vokse?

December 2

Trenger planter lys for å vokse?

Oppskriften for sunne planter inkluderer fem viktige ingredienser. Disse ingrediensene er luft, vann, jord, lys og voksende plass. Light er en kritisk faktor for plantevekst og en viktig komponent for fotosyntesen, prosessen der en plante gjør sin egen mat. Planter trenger perioder av mørket for å holde seg frisk og bør ikke utsettes for lys i mer enn 16 timer om dagen. Hensynet bør gis til ulike aspekter av lys som vokser planter.

Intensitet

Lysintensiteten varierer etter sesongen. Maksimal light er tilgjengelig om sommeren og minimum lys om vinteren. Mer lys en plante absorberer mer energi må produsere mat under fotosyntese. Lysintensiteten kan manipuleres i en hage eller drivhus. Dekk planter med en klut til å redusere lyset intensitet eller surround planter med et reflekterende materiale å øke intensiteten.

Varighet

Lys varighet refererer til hvor mye tid som en plante utsettes for sollys. Planter er delt inn i tre kategorier avhengig av deres respons til varigheten av lys- eller mørkheten. Short-Day planter krever en bestemt periode av uavbrutt mørket for å blomstre. Mange våren og høsten blomstrende planter faller i denne kategorien. Lang dag planter blomst med lengre perioder av lys og korte perioder av mørket. De fleste alle sommer blomstrende planter faller i denne kategorien. Blomster som blomst uavhengig av lengden på dagen er klassifisert som dag-nøytral planter. En petunia er et godt eksempel på en dag-nøytral plante og vil blomst uavhengig av lengden på dagen.

Kvalitet

Lyskvalitet refererer til farge eller bølgelengde, som en plante mottar. Sollys kan brytes av et prisme i hele spekteret av farger, inkludert; rød, oransje, gul, grønn, blå, indigo og fiolett. Rødt og blått lys har den største effekten på plantevekst. Fordi planter gjenspeiler grønt lys og absorbere ingen, har det minst effekten på veksten. Blått lys stråler styre løvrike eller vegetativ vekst samtidig rødt og blått lys sammen utløser blomstrende.

Kunstig lys

Selv om kunstig lys ikke produserer like mye energi som naturlig lys i rødt og blått bølgelengdene, det er et verdifullt verktøy for å starte frø og mange houseplants trives under kunstig forhold. Glødende lys (de som finnes i de fleste hjem) gi nok lys energi til å opprettholde løvverk, men vil ikke oppmuntre blomstrende. Lysrør kan være kult, produserer bare hvitt lys, eller varm, produserer en blanding av rødt og blått lys. Hvitt lys er gunstig for å starte frø som oppfordrer løvrike vekst. En blanding av kul og varmt lys vil opprettholde de fleste potteplanter.