Tre Ring fakta

December 19

Tre Ring fakta

Studiet av årringer kalles dendrochronology. Forskere bruker årringer for å studere klimaendringer i det siste, frekvens og intensiteten av branner, glacial aktivitet, insekt angrep og vulkansk arrangementer. Denne informasjon lar dem finne ut siste nedbørsmengder, helse av økosystemet i ulike tidsperioder og forutsi hva som kan skje i fremtiden. Dendrochronology brukes også til å dato arkeologiske funn.

Telle årringer

Telle ringene på et tverrsnitt av en trestamme fra center margen til ytre barken vil fortelle deg hvor gammel treet er. Hvert år vokser et tre en ny ring. Du kan se hvor grener lå da treet var yngre etter v-formet hakk i ringene. Ujevn ringer kan indikere når et tre måtte bøye i én retning å få de fleste solen.

Verktøy som brukes i Dendrochronology

Vanlige verktøy som brukes i vitenskapen om studere årringer inkluderer mikroskop og tre borers. Tre borers er verktøy som kan bore i et tre og fjerne en tynn sylinder av tre. Ved å studere stripene på disse sylindere med mikroskop, kan deondrochronologists se hvordan årringer viser at treet og miljø.

Historisk betydning

Bruke årringer dato hendelser er et veldig praktisk program. Når forsker har prøver fra flere trær i et område, kan de sammenligne lignende vekst mønstrene. For eksempel viste eik prøver tatt i USA ingen veksten ringen for året 1816, som var kjent som året uten sommer på grunn av kulde forårsaket av et stort vulkanutbrudd i 1815 og lav solens aktivitet.

Variasjoner i årringer

Forskjeller i årringer er vanligvis forårsaket av klimaet. I varme vekst sesonger, treet vokser raskere, lage en tykkere ring, mens i kule vekst sesonger, treet ikke kan vokse så mye. Mengden av regn eller mangel på det kan også påvirke størrelsen på ringen. Smale ringer kan også skyldes trengsel av nabolandet trær. Branner og insekter kan føre til arrdannelse som forlater bevis i tre ringene.

Verdens eldste treet

Treet som holder rekorden for å være den eldste levende treet på jorden er et bristlecone furutre i California, som er anslått til 4,884 år. Denne arten er kjent for sin levetid og kan leve lenge 5000 år. Ved å sammenligne overlappende kjerner fra denne arten, har forskere kunnet spore en historie over 8000 år.