Planter som lukker opp når du trykker dem.

March 2

Planter som lukker opp når du trykker dem.

Thigmonasty er det vitenskapelige uttrykket å beskrive planter som viser sanntid observerbare touch svar. Disse plantene faktisk gå du berører dem, vanligvis i en avsluttende opp bevegelse. Mange forskjellige varianter av planter viser thigmonastic svar. Men stiller thigmonastic planter ikke alltid disse svarene av samme grunn som andre planter gjør.

Mekanismer av nedleggelse

Thigomonastic planter har spesialisert strukturer at foreta deres raske bevegelser. Den primære metoden for handling for noen er gjennom turgor. Turgor refererer til vanntrykk. Når en thigomonastic reaksjon utløses, enten gjennom stimulering av utløse hår eller reseptorer på anlegget overflaten, startes et kjemisk handling potensial. At handlingen potensielle reiser til vacuole reservoarer vann. Det er en ionic depolarization over overflaten på vacuole og vann er trukket tilbake eller sluppet inn i anlegget celler, forårsaker cellene enten å forlenge eller forkorte. Denne rask endring i turgor press på stor skala produserer bevegelse.

En alternativ mekanisme av nedleggelse er tegnet gjennom en struktur som kalles en pulvinus. Pulvinus er et organ som er dedikert til motor svar og kan sammenlignes med en "muskler" for anlegget. Den inneholder en bøyer som forkorter ved stimulering av en handling potensial og kjøre bevegelse. Den finnes i planter, som mimosa og andre familiemedlemmer pea.

Kjøttetende Thigmonastic planter

Litt thigmonastic anlegget bevegelse svar er utformet slik at anlegget for å jakte byttedyr. Disse plantene kan og gjøre photosynthesize, men tære på organismer å supplere ernæringsmessige mangler i miljøet. Den mest kjente av disse kjøttetende planter er Rosemary. Dette anlegget produserer spesialiserte blader som danner to lobes av "munnen". Disse lappene er piggete langs ytre kant, og har tre spesialiserte hår på deres indre overflate. Når to eller flere av disse indre hår er rørt, gå lobes tettere sammen, fangst insekt mellom flikene og pigger. Rosemary deretter utgivelser sin fordøyelsessystemet saft og oppløser insekt over tid. En plante som har en lignende virkningsmekanisme er akvatiske vannhjul anlegget.

Derimot har sundew planter tentakler som har gule pigger som overholder insekt blir fanget. Når et insekt er stakk til disse toppene, stimulerer dette pulvinus ligger tentakkel, som vil enten kaste insekt videre i fellen, eller vil bryte tentakkel rundt byttet sitt å bringe mer toppene nærmere i kontakt med insekt.

Defensive Thigmonastic planter

Mimosa anlegget ikke tære på andre organismer. I stedet utføres sin thigmonastic bevegelser for forsvarer anledninger. Når rørt, kontrakt bladene av mimosa anlegget før de lukker og ligger langs stilken. Mimosa anlegget er interessant spesielt i at thigomonastic svarene vil vise graderinger avhengig av styrken av touch. Lett innslag får bare liten sammentrekninger eller sammentrekning av bare bladene rørt. En litt sterkere touch får fullstendig nedleggelsen av blad og svar fra nærliggende blader. Detaljer som er sterk nok til å skade bladet vil føre blader på motsatt side av anlegget for å lukke. Disse svarene tjene til å beskytte mimosa mot skadedyr og dyr som lever på mimosa. En annen plante med lignende reaksjoner er telegraph anlegget, eller Machaerium arboreum vintreet.

Andre Thigmonastic planter

Kjøttetende og defensive svar er de vanligste årsakene lukke når rørt, tjene noen thigmonastic svar andre funksjoner. Noen vining planter har tentakler som tips også er touch sensitive. Disse tentakler vil trekke på touch stimulering, starte coiling thigmonastic svar som noen ganger er svært rask. Dette coiling svaret lar vintreet feste seg til en støtte ved lukking rundt det å hjelpe til med vekst. Utløser-anlegget utstillinger thigmonastic bevegelse som forbedrer sin reproduktive suksess. Anthers av utløser-anlegget finnes i en standard "cocked" posisjon. Når et insekt lander på blomster av utløser-anlegget, stimulerer det anther, som branner og lander på insekt, innskudd en last av pollen på kroppen.