Planter som inneholder Saponins

April 1

Planter som inneholder Saponins

Utviklet som et naturlig forsvar mot mikrober og surfing dyr, er saponiner bitter-smaker, giftige kjemiske forbindelser som finnes i mange plantearter. Kjent for sine særegne skummende kvaliteten, var saponiner en tidlig kilde til vaskemidler og såpe for kulturer rundt om i verden. Selv om det er giftig for mennesker i store doser, brukes saponiner noen ganger i tradisjonell medisin for deres påståtte antioksidant kvaliteter.

Hestekastanje

Innfødte i Balkan-regionen Sørøst-Europa, hestekastanje (Aesculus hippocastanum) er en dekorativ treet brukes verden. Økende til 120 fot i høyden, bærer det lysegrønn, hånd-formede blader består av fem til syv små brosjyrer. Etter en kort blomstrende periode der den produserer 7 inch lenge stående blomst stilker, hestekastanje er lastet med en avling av rødbrun nøtter innkapslet i en spiny chartreuse ytre skrog. Nøtter, er selv om attraktive, giftig når inntatt på grunn av deres høy konsentrasjon av alkaloid saponiner. Det er fra saponin-rik nøtter, eller conkers, som escin er pakket ut, som er et stoff som brukes i medisin for å lindre betennelse og hevelse.

Mojave Yucca

Kjent for sine sverd blader og prangende blomst stengel, trives Mojave yucca (Yucca schidigera) i det sørvestlige USA i Mojave og Sonora-ørkenen. Benyttes av urbefolkningen i regionen i århundrer, lagrer Mojave yucca en overflod av saponin-rik fiber i sin rotstokker, som var vanligvis høstes for å produsere en såpe stoff som brukes som vask håret. Økende til 15 fot i høyden, er Mojave yucca en formidabel plante å høste på grunn av sin stive og skarp blader, kalles folkemunne som "Spansk dolker."

Soapbark treet

Oppkalt etter sin høy konsentrasjon av skummende saponins, har soapbark treet (Quillaja saponaria) vært en kilde til vaskemiddel og medisin for folk i Andean Chile i hundrevis av år. Det er funnet i moderat høyder mellom 5500 og 7000 fot, danner tett krattskog i skogen understory. Økende 50 fot i høyden, produserer soapbark treet tykke, klart bark som pakkes ut sin saponiner. Når det ytre laget av bark er fjernet, det indre laget samles og banket til pulver, da det brukes til å lage såpe, medisinsk te og komprimerer, insecticidal sjøsprøyt og tilsetningsstoffer.

Soyabønner

En av de vanligste ernæringsmessige saponins, soyabønner (Glycine maks) er dyrket verden som en mat avling og for industriell prosessering. Mange kultivarer eksisterer, hver varierende størrelse og vekst vane, selv om alle bære hårete pods som inneholder mellom to og fire voksaktig, lysegrønn bønner. Bønner spises hele eller brukt i produksjonen av matvarer som tofu og soyasaus. Som en kilde til industrielt viktig saponins, soyabønner er mye behandlet for å fjerne deres hydrofile ("vann-kjærlig") og hydrofobe ("vann-repelling") kjemiske egenskaper, som deretter brukes som skummende agenter og emulgatorer i mange kommersielt produsert såper.

Wild Yam

Lenge brukt i tradisjonell medisin, har wild yam (Dioscorea villosa) fått interesse fra ordinære medisinske samfunnet på grunn av sin høye konsentrasjonen av steroide saponiner og diosgenin, en type phytoestrogen brukes i produksjonen av p-piller. Det er innfødt til USA og ble et viktig tradisjonelle middel for både lokalbefolkningen og tidlig kolonistene, som høstet de store, godt utviklet knoller å behandle colic, gynekologiske sykdommer og astma. Lett identifiserbare, wild yam er et klatring vintreet dekket i store, hjerte-formede blader.