Når kutte tilbake Iris stilker

May 24

Når kutte tilbake Iris stilker

Iris er en robust plante som tåler svært tøffe forhold og returnerer en ny visning av farge våren når gitt forsvarlig behandling. Selv om de store, fargerike blomstrer legge en atmosfære av eleganse til en hage, er iris overraskende enkelt å vokse. Kutte iris er en kritisk del av vedlikehold fordi fjerne bladverket holder anlegget ryddig og forhindrer råte, sopp og andre problemer forårsaket av fuktighet.

Typer

Mens mange arter av iris er tilgjengelig for hjem gartnere, er skjeggete iris, Siberian iris og japansk iris de vanligste. Skjeggete iris er tilgjengelig i nesten alle farger og i størrelser fra dverg planter måler 4 fot høy. Skjeggete iris foretrekker fullt sollys og godt drenert jord. Sibirsk iris er en litt kraftigere plante fordi den vokser fra røtter i stedet for rotstokker. Sibirsk iris, som viser fargerike, skjeggløst blomster, vokser i delvis skygge eller fullt sollys og en rekke grunnforhold, inkludert våt, myrlendte områder. Som Siberian iris trives japansk iris i fuktige jorden. Dens store, ruffled blomstrer er formet annerledes fra skjegg og Siberian iris.

Kutte prosedyre

Iris bladverket er kuttet til innen 2 til 3 inches av bakken når bladverket brun i høst. Avhengig av klimaet blir bladverket ofte ikke brune før den første vanskelig frosten høsten. Aldri kuttet bladverket mens det er fortsatt grønt lagrer energien som strømmer anlegget kommer vekstsesongen.

Disposisjon

Iris løvverk bærer ofte sporer av sopp sykdom som kan overføres til andre planter. For å hindre spredning av sykdom, brenne kuttet bladverket eller legge den i en forseglet pose og kast i papirkurven. Bladverket bør ikke settes på en kompost haug.

Vare etterpå

Et tykt lag mulch er viktig i klima med kalde vintre fordi mulch beskytter iris rotstokker fra heaving av jord forårsaket av gjentatte thaws og fryser. Bruke ca 6 inches av kompost eller løs mulch, for eksempel halm, etter bakken fryser i høst. Fjerner det meste av mulch når bakken thaws våren kan sollys og luft tørke overflaten av jorden. Vent ca en uke, og deretter fjerne resten av mulch.

Divisjon

Sensommeren, er omtrent en til to måneder etter iris opphører å blomstre, det på tiden å dele anlegget. Iris krever ikke divisjon hvert år, men dele anlegget hvert tre til fem år holder klump sunn og hindrer den fra å bli altfor overfylt. Dele iris, grave klump med en spade eller hage gaffel og deretter skille delene rhizome med en skarp kniv. Plante rotstokker umiddelbart, eller lagre dem i et kjølig, godt ventilert sted til våren.