Min plante stammer blir svart

September 9

Se planter sakte wilt og dø etter sine stammer igjen svart fører til frustrasjon og sinne. Blight er Universal navnet for en rekke sopp i jord som påvirker planter på denne måten. Lett å få og vanskelig å utrydde, sykdom på planter kan raskt ruin en plante eller hele hagen full.

Symptomer

Lys kan komme tidlig på planting året eller mye senere, avhengig av sopp. Infestation er normalt bemerket når stammen nær jorden begynner å slå mørk brun eller svart. Senere blight kan påvirke stammen langs ledd. Som tilstanden forverres begynner bladene å gulne og faller av anlegget. Hvis det er grønnsaker allerede voksende de kan begynne å råtne dem også.

Overføring

Lys er fra en hage umulig. Vind, insekter og fugler ta det fra en infisert garden til en annen. Blight angi jord fra andre infiserte planter fra forsømte veksthus. Gang den kommer jord blir det vanskelig å rense ut. Sopp kan overleve i år i bakken til det bygger opp tilstrekkelig antall til å bli et problem. En rekke jord behandlinger, både kjemiske og organisk, finnes som hevder å hjelpe kontroll blight allerede i jord.

Resistente planter

Mange varianter er utviklet for å blight motstandsdyktig. Dette gjelder særlig for tomater, som er svært utsatt for sopp. Hvis tomat frøplante har en kombinasjon av bokstavene VFHNT på etiketten så har den en mulighet til å avverge lys og andre sykdommer. Peppers er svært lik tomater og poteter har svært liten beskyttelse mot sykdom på planter. Bruk aldri poteter fra fjorårets avling for å vokse en ny avling.

Fjerning

Når blight oppdaget en gartner må ta skritt for å hindre overføring til andre planter. Alle deler av en infisert anlegget er tatt fra hagen og ødelagt. Aldri bruke et verktøy på eller nær noen planter med mindre det er renset med såpe og vann. Ikke bruke infiserte jord eller la den nær ren jord. Fjerne alle spor av plantemateriale må overleve fordi soppen overvintrer i jord. Det er viktig gartneren beskytte seg mot sopp sporer inn hans luftveiene. Bruk alltid en puste maske når rundt infiserte planter.