Lilla Prunella

February 24

Prunella er en urt i mint familien. Det kalles self-heal eller heal-all for sin tidlig som en medisinsk urt. Det er innfødt til Europa. Prunella sprer av både overflate og underjordiske løpere, danne tette matter av løv. Rosa, lilla eller spraglete blomster stige over bladverket sommeren.

Beskrivelse

Prunella er en lav vekst, mat-forming flerårig. Flere blomstrete pigger og overlappende, hårete støttebladene holdes oppreist over bladverket på torget stammer som ofte tinged med rød. P. grandiflora har 1 1/2-tommers lilla blomst spikes på stammer 1 til 1 1/2 fot lang, med 4-tommen-lang blader. P. vulgaris er den vanlige varianten med en mindre vekst vane, 2-tommers blader og lilla blomster for mindre enn 1/3 tommer på 1-fots lange stammer.

Distribusjon

Prunella er innfødt til Europa og finnes vokser vill gjennom det meste av Nord-Amerika, med unntak av de nordligste områdene, og over de britiske øyer. Den vokser i feltene og langs veier så vel som i hager. Prunella trives i fuktige, vill og eng. Den vokser i solfylte eller skyggefulle flekker på kantene av skog. Det er attraktivt for sommerfugler og Humler og vert Larven av gule tåkete svovel sommerfuglen.

Medisinsk bruk

Herbalist John Gerard, som levde på 1500-tallet, vurdert prunella best av urter for sårtilheling. Dens helbredende egenskaper ble rost av 1600-tallet botanikeren Nicholas Culpeper. Før andre VERDENSKRIG ble urt brukt å kontrollere blødning og behandle hjertesykdom. Det har blitt brukt til å behandle sår hals og indre blødninger, og regnes som har anti-inflammatorisk egenskaper. Det er brukt lokalt for å behandle mindre kutt, riper og brannsår. Et munnvann tilberedt med prunella behandler munn sår.

Voksende lilla Prunella

Prunella vokser lett, tøff, rotfestede matter av attraktive løv og en lang sesong med lilla blomst farge. Angi planter 1 fot fra hverandre på et sted som mottar full sol til lys. Gi vanlig vann. Prunella er tolerante lett trafikk. Navngitt varianter av P. grandiflora inkluderer lilla skjønnhet med lilla lilla blomster aksent i hvitt. P. vulgaris har små lilla blomster. Prunella er potensielt invasiv hjemmesiden hage. Velg plasseringer fra delikate planter og spesialiserte senger.