Hvorfor endrer konditorfarge fargen på planter?

October 14

Mange av oss husker dette fra vår barndom: å sette konditorfarge i et glass vann og deretter plassere en plante stilk---ofte en hvit blomst---i glasset. Anlegget faktisk endrer farge. Det er en morsom sommeraktivitet, og det er sikkert effektivt, men hvorfor virker det?Å forstå dette må vi først vite hva konditorfarge: en kjemisk fargestoff for oppløses i vann, har ingen smak og være helt giftfri. Det er disse egenskapene som gjør det nyttig i baking---de kan endre fargen på noe, som glasur, uten å påvirke smak eller drepe folk som spiser den. Men det er også denne egenskapen at den fargen levende organismer som planter.

Hvordan planter drikke

Planter har munn eller halsen som å drikke; de trekker opp væske gjennom deres stammer. Vannet allerede i blader, petals og stammer fordamper av anlegget i en prosess som kalles transpirasjon. Fordi dette vannet forlater anlegget, nye vann trekkes opp stammen av anlegget ikke ulikt måten vi drikker vann gjennom en halm---opprettet vakuum trekker vannet i glasset opp stammen av anlegget. Dette er hvordan planter trekke vann ut av bakken, og også hvordan planter trekke vann ut av et glass.

Oppløst

Konditorfarge oppløses i vann, betyr konditorfarge er trukket opp i anlegget sammen med vann. I motsetning til vannet, men kan konditorfarge fordampe. Dette betyr konditorfarge kan angi anlegget, men kan ikke la. Konditorfarge er giftfri, dette dreper ikke anlegget, men det absolutt farge anlegget.