Hvorfor blir planter dyrket i lys høy & Spindly?

February 18

Planter forbruker ikke mat i deres miljø for energi; i stedet produserer de energi selv med vann, karbondioksid og lys. På grunn av viktigheten av lys for planter overlevelse, tilgang til tilstrekkelig lys påvirker hvordan de vokser, og planter vil endre hvordan de vokser i henhold til lyset i omgivelsene.

Vekst mønstrene

Planter blir ikke høy og spindly når de utsettes for lys. Faktisk fremmer mottar riktig mengde lys tett, kompakt og sunn vekst. Utilstrekkelig lys eller visse typer lys, derimot, kan forårsake planter å bli langstrakt og spinkel.

Etiolation

Etiolation er en av de mest dramatiske eksemplene på hvordan planter vokser lys - eller mangel på lys - i deres miljø. Hvis du starter to frø, en i en mørke skapet og i en solrik, sørvendt vindu, vil både frø spire normalt. Når de dukker opp fra jorden, men endre deres vekst mønstrene dramatisk. Frøplante vokst i mørket forblir bleke på farge og setter all sin energi i voksende en lang stamme. Bladene forblir krympet, og snart, stammen vokser så lenge at frøplante velter over. Frøplante vokst i vinduet vokser ikke like høye men blir grønt og utvikler blader.

Fenomenet seedlings elongating i mørket kalles etiolation. Det er en overlevelse mekanismen ansatt av planter vokser i et skyggefullt sted hvor de ikke får nok lys til å dekke sine energibehov. Disse plantene vokser høy i håp om å nå en lyskilde. Hvis de gjør, etiolation stopper, og normal vekst gjenopptar. Hvis de ikke, dør frøplante til slutt.

Skyggen unngåelse effekt

En lignende effekt oppstår i planter dyrket i skyggen under andre planter. Selv om dappled sollys gir nok lys til å hindre etiolation, når begynner å vokse, de forlenge og kan bli spindly. Dette svaret er bedt av langt rødt bølgelengder av lys som filtrerer gjennom baldakin blader overhead. Når planter oppdager vanlige sollys, opphører unormal vekst. Som med etiolation, gjør skyggen unngå effekten plantene til å helle begrenset energi til å få et solrikt sted hvor de kan generere nok energi til å overleve.

Rødt lys eksponering

Du kan bruke disse observasjonene som vokser potteplanter. I motsetning til utendørs planter, kan din houseplants få mye eller alle sine lys fra kunstig kilder. Type lys du gi kan direkte deres vekst vaner.

Kunstig lys gir forskjellige farger eller bølgelengder av lys. Lik voksende planter i skyggen, røde bølgelengder årsaken planter å vokse høyere og spindly enn lys som produserer blå bølgelengder. For kompakt vekst, gi planter lysstoffrør eller en annen kilde av blå bølgelengder.