Hvordan er vaskemiddel involvert med kjemi?

March 1

Hvordan er vaskemiddel involvert med kjemi?

Vaskemiddel er en av de mest vanlige husholdning kjemikaliene. Dens primære kommersiell bruk er i Klesvask, siden vaskemiddel tendens til å fungere som en effektiv flekkfjerner. Selv om det er lett å bruk fordi den er rutinemessig lagt til laster med Klesvask, er kjemien i vaskemidler faktisk ganske komplisert. Derfor syntetiserer et vaskemiddel vanligvis flere kjemiske fenomener å utføre sin oppgave.

Komposisjon

Vaskemidler vanligvis består av et stort utvalg av både organiske og uorganiske kjemikalier. Vanligste er tensider, myknere og bindemidler, skum enhancers, fyllstoffer og bindemidler, vann, duft, fargestoffer og pigmenter og opacifying agenter. Av disse er de tre mest utbredte seg (av vekt) tensider, myknere og binders, og fyllstoff og bindemidler. De viktigste aktive ingrediensene i vaskemidler for flekkfjerning er tensider.

Tensider og deres funksjon

Ordet "surfactant" komprimerer dens funksjon navn; det står for "overflaten aktive agent." De er hovedsakelig ansvarlig for målrettet virkemåten til vaskemidler på flekker, samt deres delvis oppløselighet i vann. De er kjøpedyktig fjerne organiske og fet flekker som vann ikke fordi de spesielt fjerne forbindelser, farging molekyler og fange dem. De skiller seg fra organiske løsemidler fordi selv om organiske løsemidler kan fjerne flekker molekylene, de ikke kan holde dem fra rebinding til farget overflaten.

Kjemisk struktur

Tensider består av en polar, hydrofile end (kalt hodet) og en lang, forbindelser, hydrofobe slutt (kalt halen). Tensider danner micelles, sfærisk strukturer som peker hydrofobe haler sfæren og hydrofile hoder utenfor sfæren. Disse micelles omgir flekken partikler og kan bli vasket bort.

Polaritet

Fordi vannet er hydrofile per definisjon og forbindelser av samme polariteten løses i hverandre, vann tendens til å knytte til hodet av hver surfactant molekyl, slik at det å oppløse. Surfactant halen knytter upolart flekken molekyler som ikke løses av vann, fjerne dem fra flekker overflaten. Vaskemidler inneholder ofte positive og negative ioner som kan nøytralisere ladede flekken partikler. Eventuelt har noen tensider positive (kationisk) eller negative (anionic) avgifter på hodet for dette formålet.

Miljøhensyn

Biologisk nedbrytbarhet var ikke en stor bekymring i begynnelsen av vaskemiddel eksperimentering, men det har blitt veldig viktig. En av de tidligste vaskemidler, propylen tetramer benzen sulfonate, var en alvorlig forurensende i elver og vannkilder, gjort synlig ved skummende av sin surfactant. Denne vaskemiddel brukes fortsatt i noen utviklingsland. Høyt fosfat nivåer i vaskemidler også skade miljøet ved å øke eksplosive algene oppblomstringen. Dette forstyrrer økosystemet av tappe oksygen for fisken. Derfor har mange land utestengt fosfater i vaskemidler.