Hvordan bestemmes en alder?

April 3

Hvordan bestemmes en alder?

Hvis du trodde du trengte å kutte ned et tre å bestemme sin alder, ville du være galt. Det er bare en metode som brukes. Forskere og historikere har utviklet andre metoder for å finne en alder. Disse metodene kan ikke være så nøyaktig, men de kan gi et godt anslag uten å skade treet.

Telle ringene

Den mest nøyaktige mål på en alder innebærer telle ringene, kjent som dendrochronology. Hvert år blir et tre nye ringer rundt omkretsen transport vann og næringsstoffer. Disse ringer telles deretter for å fastslå hvor mange ganger veksten utvidet. Telle ringer er vanskeligere på tropiske trær fordi de fortsetter å vokse hele året, så det er mindre definisjon mellom ringene. Stammene på noen eldre trær kan også bli hul, etterlot ingen ringer å telle.

Diameter på brysthøyde

Diameteren på brysthøyde (DBH) bestemmes av måler rundt den trestamme 4 fot 3 inches fra bakken eller brysthøyde. Hvis treet har noen vekster, svulmende eller grener på denne plasseringen, er måling vanligvis tatt rett over eller under området. Ideen er å bestemme gjennomsnittlig bredden av stammen, som gir omkretsen av treet. Diameter er beregnet ved å dele omkretsen av pi (3.14). Når i DBH bestemmes, kan det sammenlignes i et diagram som viser gjennomsnittlig diameter på trearter i ulike aldre.

Tre aldring formel

Tre aldring formelen kan beregne en alder ved å multiplisere diameteren på treet med sin vekst faktor. Det er mer nøyaktig med skog og landlige trær i stedet for urbane trær, som er ofte dyrket i mindre ideelle forhold som kan stunt sin vekst. Tre aldring formelen tar diameteren på brysthøyde (DBH) og ganger den med treets vekst faktor. Vekstfaktor bestemmes av treets arter. Et tre som vokser raskt, som cottonwood og aspen, har en lav vekst faktor på 2. Tregere voksende trær som dogwood og judastre har høyere vekst faktorer av 7.

Forskning

Hvis treet vokser i en urban eller bolig, kan gamle fotografier hjelpe bestemme sin alder. Fotografier av et område kan fortelle når treet ble plantet eller gi en minimums- eller maksimumsverdien alder. Historiske opptegnelser og førstehånds beretninger kan også gi informasjon om en alder. Sammenligne et tre en lignende treet i nærheten som har blitt kuttet ned gir også alder ledetråder.