Hva steder finnes gips?

February 26

Hva steder finnes gips?

Gips, dihydrous kalsium sulfat, er en vanlig forekommende mineral funnet over hele verden. Det er veldig myk, bare en 1,5 til 2 på Mohs skala som en diamant, det vanskeligste mineralet, er en 10. Et lys mineral, gips danner monoclinic, prismatiske krystaller preget av fønikerne (ren brudd), og litt fleksibel men uelastisk kompakt består av veldig fine flak. Den har en glassaktig eller silkeaktig glans og kan vises perlehvite på cleavage ansikter.

Ofte funnet med andre mineraler

Gips finnes ofte sammen med disse mineralene: anhydrite, soprangambe, Dolomittene, halite og svovel. Dette er delvis på grunn av hvordan gips former, vanligvis gjennom sedimentære prosessen, ofte involverer fordampning. Det kan utkrystallisere via nedbør fra saltholdig vann eller hydrous endring av anhydrite. Det kan også være et resultat av sublimering fra fumaroler eller en utløse fra kilder av varme vulkanske kilder. Waxy utseende alabaster er en kompakt form av gips.

Funnet i disse miljøene

Gips er ofte funnet i banker og lommer som inneholder leire, kalkstein og salter. Noen ganger gips former i sandete områder. Når dette skjer, kan sand bli fanget i gips krystaller, opprette en brun, ugjennomsiktig prøven. "desert rose" er en slik prøven, som gips tar en rosett figur. Noen ganger kan vann bli fanget inne en gips krystall. Fordi dette er en geologisk kuriositet, er disse prøvene svært ettertraktet av samlere.

Funnet i disse stedene

Gips er et vanlig mineral, finnes det en stor mange steder rundt om i verden. Det er spesielt vanlig i USA, og i Utah, New Mexico, west Texas og central Florida. Ørkenen roser finnes i Oklahoma, Kentucky, New Mexico og Arizona. Gips kommer også fra New York, Ohio, Maryland, Tennessee, Iowa, Michigan og California. I andre deler av verden finnes gips som gigantiske krystaller i Bologna og Pavia i Italia og svovel gruvene i Sicilia. Gips finnes i Chihuahua i Mexico og Chile. Tunisia, Marokko mer ørkenen roser finnes vanligvis. Og lagdelt innskudd er minelagt i de Paris bassenget Montmarte, i Nova Scotia, Canada og Volterra i Pisa, Italia. Skjøre tråder av gips finner danner i Sør-Australia.