Hva planter bor i myrer?

March 15

Myrene er nærings-fattig våtmarker dekket i store ansamlinger av delvis forfalt vegetasjon saken kalles torv. Den torv dekket jord er sure og kult med oksygen tilgjengelighet og lave nivåer av næringsstoffer, mye som overflatevann dekker myra. På grunn av denne lav tilgjengelighet av ernæring i myra land, har planter i disse økosystemene utviklet metoder for å absorbere næringsstoffer fra andre kilder enn jorden. Denne tilpasningen resultert i det som kalles, kjøttetende bog planter.

Lilla Pitcher anlegget

Lilla Pitcher anlegget er en kjøttetende plante som har en høy rør-liknende struktur som ligner en mugge. Væsken inni pitcher avgir en søt lukt som planten bruker å tiltrekke insekter. Når et insekt slips i pitcher faller i en løsning av vann og fordøyelsesenzymer, som planten bruker å oppløse de innvendige organene av insekt. Pitcher anlegget absorberer da næringsstoffer og mineraler av insekt gjennom vegger av pitcher.

Bladderwort

Bladderworts er en annen kjøttetende myr plante, men de flyte fritt på vannet. Bladderworts har ingen røtter, og blomster deres stå oppreist over overflaten. I motsetning til kjøttetende Pitcher anlegget, som ikke flytte til fange byttet sitt, har Bladderwort bevegelige deler under overflaten av vannet. Undervanns bladene av Bladderworts er oppsvulmet og foret med mange følsomme bust. Når en liten ørekyte eller lite insekt børster mot bust, blæren utvides og suger på mer luft, fangst byttedyr å bli fordøyd i en enzym og brukes for næringsstoffer flytende anlegget.

Sundews

Vår tredje kjøttetende myr anlegget også bruker bevegelige deler å fange digest byttene, kalles mye av Sundew. Det er minst 188 kjente arter av Sundews. De mange skinnende dråpene på plantens blad ligner dugg glitrende i solen, og dette er hvordan anlegget tiltrekker byttene insekt. Når en tørste fly lander på et blad av Sundew det umiddelbart finne seg selv kunne flykte fra klissete blad overflaten. Anlegget vil deretter vikle sine tentakler rundt byttedyr og dekke det i fordøyelseskanal væsker, sakte suge næringsstoffer ut for planter egen bruk.

Rosemary

Den mest kjente av kjøttetende myr planter er Rosemary. Lett gjenkjennelige på gigantiske gapende munn-lignende fellen, bruker Rosemary velduftende nektar for å tiltrekke insekter i sin kjeven blader. Når et insekt lander, håper å finne noe å spise, de kommer i kontakt med en av de mange utløse hår i fellen. Plutselig slam kjevene av anlegget lukket, fangst insekt i å bli fordøyd for næringsstoffer. Etter noen dager kjever åpne og fellen er oppstått igjen.