Hva fargene kommer en søtpotet vinranke?

December 20

Når gjennomsnittlige nordamerikanske tenker på søtpoteter, (Ipomoea batatas) stor oransje knoller brukt i matlaging sannsynlig kommer til hjernen. Men vinrankene og fargerike blader av dette næringsrike planten er også spiselig - rå eller tilberedt, og har bidratt til salater, supper og Stir-frites i hundrevis av år i mange andre deler av verden. Når du legger til skjønnheten av vintreet kraft av sin vekst vane, og dens effektivitet som en bunndekkende og dekorativ hengende plante, søtpotet er svært nyttig, uansett hvilken farge du velger å vokse.

Søtpotet

Søtpotet vi kjenner i dag avledet fra en vill kultivar - sannsynligvis Ipomoea trifida, og er en innfødt til Sentral og Sør-Amerika. Bladene av opprinnelige søtpotet er hjerte-formet og middels grønn, men nøye utvalg og hybridisering nå gi oss mange varianter på grunnleggende blad figuren og farger å velge mellom. Søtpoteter er stauder, generelt hardfør USA anlegget hardførhet sonen 9 og frost-anbud.

Lilla og svart

Horticulturalist Dr. Gary Bachman av Mississippi State University, anbefaler Sweet Caroline serien deres valg av cut-blad eller hjerte-formede blader og flere farger, for landskapet beplantning, samt mørk lilla og burgundies av "Garnet blonder" og "Midnight illusjon." "Sidekick Black Heart" er en annen ganske utvalg med hjerte-formet, lilla-grønne blader.

Grønn og gul-grønne

Alle vanlige søtpoteter plantet i jorden produserer bladene vokst for sine røtter og selges i supermarkeder er generelt mørk grønn, men grønn dekorativ kultivarer området fra dyp smaragd til blek gul - med alle nyanser i mellom. En spesielt imponerende nye grønne varianten er "Sweet Caroline lys grønn," en cut-leaf variasjon i lyse chartreuse med blyant tynn burgunder skisserer på blad margene. Til tross for navnet er "Illusjoner Emerald blonder" en lime-grønn, tråd-leaf utvalg. "Margarita" er en lyse gul-grønne variasjon med smale, hjerte-formede blader ligner pilspisser.

Røde

Rød gruppen av søtpotet vinstokker varierer fra nesten-rosa over grønne blader av "Bright ideer Rusty rød" til dyp vin "Sweet Caroline Red blad." Gruppen røde gir fin farge variasjon, blader fra en slags grå-grønne med røde nyanser gjennom støvete røde, murstein-rød og bronse til nesten svart. Søtpoteter bryr seg ikke for skygge, og full sol forbedrer de mørkere fargene.

Spraglete

"Tri-farge" søtpotet vintreet er en mindre, mer kompakt utvalg med smale, palmate, cut-blader ligner lønn blader. Mest mintgrønn bladene er sprutet med blek rosa og hvit langs kantene og årer for en ganske marmorert effekt. "Rosa Frost" er en annen nydelig spraglete søtpotet vintreet med noe mer rosa i miksen.