Hva er forskjellen mellom matjord & undergrunnen & fjell?

July 20

Hva er forskjellen mellom matjord & undergrunnen & fjell?

Fleste tar jord for gitt; Likevel, det er det eneste som opprettholder planteliv slik at resten av oss kan leve. Jordsmonnet består av flere lag, som alle varierer i sin sammensetning og dybde i jorden. Undergrunnen, fjell og matjord er tre slike lag av jord, og alle har viktige egenskaper for hagearbeid og landskapsarbeid.

Formasjon

Gjør jord er en biologisk prosess ved flere forskjellige mikroorganismer. Bakterier, sopp og andre organismer brytes levende materie og til slutt snu den tilbake i jord. Derfra figurer temperatur, trykk og forvitring, restene av tidligere levende vesener i det vi kaller jorden. Videre jord formasjon fortsatt går på i dag og dypt i jorden, de samme prosessene arbeide for å endre grunnfjellet i jordsmonnet frekvensen av en tomme hvert 500 år.

Grunnfjell

Det mest grunnleggende nivået av jord er grunnfjellet. Berggrunnen laget av jord sitter under undergrunnen og matjord nivåene i form av veldig hard rock. Her venter grunnfjellet for erosjon og andre geologiske prosesser, jordskjelv å begynne å endre sin form. Grunnfjellet er veldig hardt og vanskelig å arbeide med og gir liten, om noen, vann eller luft sirkulasjon gjennom sin tøffe form. Toppen av fjell, kalt rockhead, er der berggrunnen møter neste lag av jord og ingeniører ofte måtte grave og finne rockhead før du starter noen byggeprosjekter.

Undergrunnen

Undergrunnen er laget av jord under topsoil. Den inneholder hovedsakelig sandy og leire uten mye av organisk materiale. Selv om undergrunnen er mye mindre fruktbare enn jordsmonnet, kan det bli endret for å øke kapasitetene plante-vokser. Undergrunnen er også mye lettere i farge og mye vanskeligere å håndtere enn jordsmonnet. Det er imidlertid mye løsere enn herdet laget av grunnfjellet ligger under den. En fordel med undergrunnen har over jordsmonnet er at den inneholder få om noen ugressfrø på grunn av sin dybde, dermed økte sin attraktivitet til dyrkere og selskaper som gjør jordsmonnet.

Jordsmonnet

Laget av jord nærmest beina er jordsmonnet. Geologer referere til det som "A" horisonten, mens undergrunnen er "B" horisonten. Jordsmonnet er mye mer frodig enn undergrunnen fordi den inneholder mer organisk materiale, noe som gir det en mørkere farge. Et lag med humus, som er egentlig død og råtnende organisk materiale, noen ganger dekker jordsmonnet. Denne humus har en rekke viktige egenskaper for gartnere, og som den forfaller i jordsmonnet, opprettes det en næringsrik blanding av jord som gartnere og landscapers drømme om. Dessverre kommer er det øverste nivået av jord til en pris. Jordsmonnet er tapt for jorderosjon og dårlig jordbruk i et urovekkende tempo. Faktisk, anslått grønne stoler organisasjonen at USA mistet om lag 60 prosent av sin jordsmonnet i 200 år med oppdrett.

Implikasjoner

Matjord dybde varierer fra noen få inches til flere fot avhengig av geologiske prosesser. Dermed når gartnere og landscapers forklarer deres jordtype som leire, sand eller loamy, refererer de ofte til det øverste laget av undergrunnen. En god regel å huske er at den mørkere jord, mer næringsstoffer bærer. Hvis en gartner eller landscaper er bekymret jordas fruktbarhet, kan han få tester gjort på hagesenter eller universitetet samarbeidende utvidelser.