Forskjellen mellom kreosot & sot

November 24

Når tre brenner i komfyr eller peis, gir den av forbrenning biprodukter som røyk, aske og tre partikler. Som luftstrømmer bære disse forurensningene fra brannen, de som sot eller kreosot innskudd i brann kupeen, komfyren pipe eller peis. Disse innskuddene er skadelig når de blokkere luftstrømmen eller tar fyr på et senere tidspunkt.

Kreosot

Kreosot er en vente rester som komprimerer fra tre eller kull partikler, hydrokarboner, gasser og annet airborne rusk. Disse stoffene holde seg til overflaten som de kule, danner lag av brennbare innskudd. Kreosot kan være tørr og jeg touch, tykke og tynne lag eller skinnende og herdet svart gooey stoffer. Kreosot skjemaer som gasser kule, så forekomster oppstå når skorstein temperaturer er kul og når air ikke er varmt nok til å bære partikler av skorsteinen. Begrensede lufttilførsel kan også klissete partikler å avgjøre.

Sot

Sot er en pulveraktig rester av uforbrente karbon partikler. Sot, vanligvis brun eller svart, er som en støv eller smudgy røyk som utligner på overflater. Først kan sot lett børstet eller tørkes av. Men gradvis akkumuleres i lag i skorsteiner, peiser og stovepipes. Sot innskudd kan samler seg over tid og redusere luftstrømmen 30 prosent slik at røykrøret ikke vent riktig. Dette kan forårsake røyk sikkerhetskopiere i et hjem og forårsake helseproblemer.

Fjerning

Chimney- eller stovepipe vedlikehold er den mest pålitelige måten å fjerne kreosot og sot. Innskuddene er skilt ut med peis scrubbere eller stovepipe børster. Stovepipes kan deles for rengjøring, men murstein skorsteiner fast og vanligvis renset ved scrubbing nedover med en skorstein pensel fra taket og oppover brennkammeret med en stålbørste. Huseiere er noen ganger fristet til å bygge en varm brann å brenne ut kreosot innskudd. Dette er ikke lurt fordi kreosot kan brenne som en ekstremt varm brann i chimney og skade peis og huset strukturen.

Tips

Velg erfarne løvtre som brensel. Det brenner en varm, jevn temperatur å oppmuntre fullstendig forbrenning og sterk luftsirkulasjon. Når du starter en brann, hold en brennende veden pinne eller dott av avisen på åpne røykrør. Dette varmer opp luften slik at kreosot og sot befordres inntil varm luftstrøm der de er mindre sannsynlig å bosette seg i Pipa. Rengjør skorsteinen eller stovepipe regelmessig. Og sjekk demperen for å sikre problemfri drift og effektiv luftsirkulering. Bruk en skorstein cap for å holde ut bladene, dyreliv, fuglereder og andre ansamlinger som blokkere luftstrømmen.