Fig veps & fikentrær

May 19

Fig veps & fikentrær

Fig veps og fikentrær har en utrolig symbiose. Hver art må motparten å overleve. Trærne er avhengig av veps for pollinering og veps avhenger treet for klekking egg og oppdrett. Dette forholdet har utviklet seg over millioner av år.

Samfunn

Fig trær og fig veps er absolutt avhengig opp på hverandre for å overleve, et klassisk tilfelle av samfunn. Fikentrær har ikke noen observerbare, eksterne blomster å hjelpe med pollinering. I stedet må de være pollinated av fig veps, en miniatyr veps som er bare noen få millimeter lange. Igjen trenger en fig veps en fikentreet, og spesielt dens fiken, for å overleve. Det er der at de legger egg, er født og kompis.

Typer

Det er mer enn 700 typer fikentrær og fig veps, selv om mange av arter av fig veps ikke har ennå blitt grundig studert. I de fleste tilfeller er det en bestemt arter av veps for hver treslag, men noen ganger holder ikke denne mono-forholdet. Til tross for det store antallet arter er bare to innfødt til USA. Florida strangler fig (Ficus aurea) og shortleaf fig eller vill banyan tree (Ficus citrifolia) er innfødt til USA. Deres tilknyttede veps arter er Pegoscapus mexicanus og Pegoscapus tonduzi.

Pollinering

Kvinnelige fig veps er de eneste som fly og flytte fra tre til tre. Etter formering går en kvinnelig fig veps på jakt etter en annen fikentreet av samme art. Ved å finne et egnet tre, klemmer veps i fig gjennom en liten åpning i én ende, kalt ostiole. Dette er veldig trangt og noen ganger hun mister sin antenner eller vinger underveis. Ved ankomst i midten av fig hun pollinates stigmas med pollen hun har gjennomført fra fig der hun var født og paret, tillater fikentreet fortsette livssyklusen.

Veps livet syklus

Når kvinnelige fig veps inn fiken og pollinates det, legger hun også hun egg. Disse egg vil vokse og Luke i fig. Menn er født vingeløse og aldri forlate fig. I stedet de kompis med kvinner og deretter tygge hull i fig veggene slik at kvinner kan fly bort før i fig. Kvinner bli dekket av pollen eller laste opp spesiell lommer med pollen og la på leting etter et annet tre, gjentatt livssyklus fig veps.

Gjengjeldelse og svar

Fikentreet og fig veps forholdet avhenger samfunn, men noen ganger denne Mutualisme falters. To måter en kvinnelig fig veps å bære pollen med henne: noen arter bruker en passiv metode der kvinner blir dekket når forrige fig, og bruke en aktiv metode der en kvinne må fysisk laste seg opp med pollen i spesielle pollen lommer før avreise for noen arter. I den første situasjonen fungerer samfunn nesten alltid riktig. Men med den andre metoden, noen ganger de kvinnelige veps vokse lat og laster ikke med pollen. I stedet de bare hodet til en annen tre og legger egg uten noen gang pollinerende treet. Naturen har imidlertid innebygd et forsvar. Hvis treet har en figur som ikke har vært pollinated men brukes som en klekking bakken, vil det frigjøre fig, la det falle til jorden, og dermed drepe egg og veps innsiden av den. Disse sanksjoner håndheve symbiotisk forhold.