Eksempler på ulike typer forvitring

September 7

Eksempler på ulike typer forvitring

Sammenbrudd eller endring av bergarter og mineraler enten på eller i nærheten av jordens overflate er kjent som forvitring. Bergarter og mineraler generelt form dypt i skorpen av jorden og sin eksponering til overflaten forholdene kan medføre en endring i sammensetningen kjemiske eller fysisk. Forvitring oppfordrer erosjon og deponering eller bosetting, og fører jord å danne i partikler som leire, silt og sand. Det er tre hovedtyper av prosesser forvitring.

Biologisk

I biologisk forvitring forårsake dyr og andre organismer steiner for å bryte ned gjennom kjemiske eller fysiske prosesser. Noen biologiske organismer som bidrar til å bryte ned inkluderer bakterier, planter og dyr.

Som dyr graver og hule eller planter sette ned røtter, forårsaker bevegelsen press på rock som kan føre til brudd. Produksjon av karbondioksid gjennom åndedrett kan blande med vann til skjemaet kullsyre, som forårsaker jord pH å bli surere. Kullsyre bryter ned kalkstein og marmor, og fører til dannelse av stalaktitter og stalagmitter observert i huler.

I en annen prosess som kalles chelation, produsere organismer som lav og sopp, chelates, som resulterer i kjemisk nedbryting av bergarter og mineraler. Anlegget chelation gjør plantene til å absorbere nødvendig mineraler, og dermed fjerne de mineraler fra jorden og endre dens kjemiske sammensetning.

Kjemisk

Kjemisk forvitring skjer når reaksjonene mellom steiner og vann, gasser, eller andre løsninger gjennom oksidering, hydrolyse og forsuring. Reaksjoner vanligvis foregår i høy fuktighet og varme og endre sammensetningen av mineraler og kjemikalier stede i rock. I en reaksjon, er visse elementer fjernet eller lagt til mineral-makeup av en stein. Kalkstein og marmor er spesielt utsatt for kjemisk forvitring.

Du kan finne bevis av kjemisk forvitring marmor tombstones og i grotter og huler. Karsttopografi utstillinger kjemisk forvitring i kalkstein som resulterer i vasken hull, forsvinner bekker og kilder. I tillegg hvis steiner endrer farge, er så sjansene, de har gjennomgått kjemisk forvitring.

Mekanisk

Også kjent som fysisk forvitring, Mekanisk forvitring årsaker rock å bryte ned gjennom naturlige prosesser. Frost wedging oppstår når vann siver inn i en Rockens sprekker og kløfter og fryser. Som vannet dønninger, fører det til fjellet for å bryte. Når steinene kontinuerlig i varmt vær og Utvid i kjølig vær, stress sprekker skjema langs mineral grenser. Dette kalles termisk forvitring. I tillegg til termisk forvitring skjer slaking gjennom konstant tisse og tørking av rock.

En annen kalles av Mekanisk forvitring salt wedging. Regn og vann har oppløst ioner og salt mineraler inne og når vannet tørker på rock, krystaller form. Som disse krystallene vokse sakte, tvinge de hverandre rock.