Burde jeg kutte tilbake min iriser etter at de har blomstret?

November 14

Burde jeg kutte tilbake min iriser etter at de har blomstret?

Fleur-de-lys franske symbolet regnes i dag som en stilisert bilde av en iris. Skjønnheten av iris blomster, ofte ledsaget av duft, er blant de mest verdsatte bildene av våren. Rundt 300 arter av iris finnes, og gartnere oftest vokse hvilke kalt skjeggete, Louisiana, nederlandsk, Siberian, japansk og reticulate iriser. Mens nøyaktig kultur kravene varierer blant iris arter er en felles regel gjelder alle å tillate friske grønne blader å vokse å lage mat og fylle rotsystem etter blomstrende sesongen avsluttes.

Løvverk funksjoner

Alle iris arter vokser lineær til stroppen-formede blader fra en underjordisk rhizome eller pære. Blad fargene omfang fra dyp smaragd grønne lys blå-grønn. All viser en spiss tupp og glatt blad blad kanter. Venene i bladet blad er lange og parallelle. Fotosyntese i bladene fylles energi reservene i rotstokker eller pærer, selv forårsaker dem til å forstørre eller Multipliser. Skjære bort bladene sulter røttene, fører til et redusert anlegg som ikke vil trolig overleve vinteren.

Etter blomstringen omsorg

I stedet for å redusere bladverket iriser når de er ferdig med blomstringen, fokus på skjære bort blomsten stilker. Spore stilken nedover i masse blader og skjær den så stilken basen ikke er åpenlyst synlig. Ikke kutt eller skade alle omkringliggende friske grønne blader. Fjerne blomstrende stilken hindrer iris bruke energi å frø. Med forfølge fjernet, mat laget i bladene til å vokse større rotstokker eller pærer. Dette resulterer i en større blomstrende skjerm neste år.

Beskjæring blader

Bare kuttet bort død eller syke blader på iris planter i vekstsesongen. Noen ganger utvikler en eldre eller lavere blad på anlegget tørr tips eller en skjemmende gul fargetone. Ikke hast klippe bort blader viser noen gule. Som blad forringer, næringsstoffer i gult blad er flyttet andre steder som bladet avtar. Når fleste av bladet blad blir brune, nøye klippe den bort for å forbedre utseendet på anlegget. Gjør at jordas fruktbarhet og fuktighet er ikke for lavt i sommer, som kan forårsake tidlig blad gulfarging. Tillate fall frost naturlig drepe blader. Ikke klippe tilbake noen grønne blader som tåler vinteren, som i tilfelle av Louisiana iriser i milde klima.

Transplantere iriser

Den beste tiden å grave opp, dele og plante iris rotstokker og pærer er på sensommeren, omtrent sent i juli til September over hele USA. Siden transplantere iriser forårsaker skader og tap til rotsystem, er bladverket ofte kuttet tilbake med 50 prosent etterpå. Denne løvverk reduksjonen reduserer presset på nylig etablering røttene å vokse så vel som leverer en stor mengde vann og næringsstoffer til eventuelle gjenværende blader. Nedskjæringene bladene fortsatt photosynthesize lys, men tømmes ikke kraft av røtter så mye som transplantasjon med alle deres blad masse intakt.