Beste flerårig skyggen blomstrende for en sone 5

August 21

Beste flerårig skyggen blomstrende for en sone 5

Med så mange farger, høyder, teksturer og former å velge mellom, kan velge stauder for skyggefulle områder i en sone 5 hage være en skremmende oppgave. Heldigvis angir flere universitetet forlengelse tjenester hvilke stauder passer best til bestemte kulturelle forhold som skygge, jordtype, moisture krav og US Department of Agriculture anlegget hardførhet sonen klassifisering. Skygge-tolerant stauder for sone 5 tolerere gjennomsnittlig årlig lave temperaturer til minus 20 grader.

Våren Bloomers

Disse tidlig blomstrende stauder enliven skyggefulle områder i hagen vår. "Taylor's 50 Best stauder for skygge" anbefaler fastetiden rose (Helleborus orientalis) for full skygge. Disse stauder blomstrer med hvit til rosa blomster om våren og vokse fra 12 til 18 inches høy. De trives i fuktige, rik jord og er hardføre i sonene 4 til 9.

University of Minnesota antyder den geitemelk skjegg (Aruncus dioicus) for fullt skyggelagte områder. Det vokser fra 4 til 5 fot høy og produserer hvit klynger av blomstrer i slutten av våren. Hardy i soner 3 til 7, geitost skjegg foretrekker fuktig, fruktbar jord.

Forsommeren Bloomers

Forsommeren bloomers produseres blomster i juni. Langvarig farge anbefaler Iowa State University forlengelsen astilbes (Astilbe x arendsii). Hardy i sonene 4 til 8, disse allsidige stauder produserer hvitt, rosa og røde blomster fra tidlig gjennom sensommeren. De trives i delvis skygge og fuktig, rik jord. Astilbes vokse fra 2 til 4 fot høy.

Peoner (Paeonia hybrider) starte blomstring om våren, men fortsette gjennom tidlig på sommeren. University of Vermont forlengelsen beskriver det som "en av de beste stauder" og bemerker at peoner kan leve til 20 år. Peoner vokser 3 fot høy og er hardføre i soner 3 til 7. De produserer hvitt til røde blomster og vokse i delvis skyggelagte områder med godt drenert, surt jordsmonn.

Midtsommer Bloomers

Farge som varer gjennom juli og August, plante midtsommer blomstrende stauder. University of Minnesota's "best stauder for skygge" liste inkluderer ligularia (Ligularia stenocephala), en 4-5 fots høye flerårig som produserer pigger av gule blomster. Den foretrekker lys eller ettermiddag skygge og fuktig, fruktbar jord. Ligularia er hardføre i soner 5 til 7.

Turtlehead (Chelone glabra) blomstrer i sommer med klynger av hvitt til rosa blomster. Dette staude vokser fra 1 til 3 fot høye og foretrekker delvis skygge og fuktig våt jord. Turtlehead er hardføre i soner 3 til 8.

Sensommeren til høsten Bloomers

Holde en fargerik hage i høst med skygge-tolerant, sen-blomstrende planter. University of Minnesota inkluderer monkshood (hjelmer spp.) og Joe Pye weed (Eupatorium maculatum) på sin liste over de beste stauder for skygge. Monkshood er hardføre i soner 3 til 7 og blomstrer gjennom sensommeren med høye toppene i blått til lilla blomster. Den trives i delvis skygge og godt drenert jord og vokser 4 fot høy. Monkshood har giftige planter og røtter.

Joe Pye weed vokser fra 10 til 15 fot høye og blomstrer med klynger av lilla blomster fra sensommeren å falle. Dette staude vokser i delvis skygge og fuktighet til våt, fruktbar jord. Det er hardføre i soner 3 til 9.