Årlige & flerårige urter & krydder

September 4

Årlige & flerårige urter & krydder

Urter og krydder har vært brukt i matlaging, medisin og te i tusenvis av år. Hver urter og krydder har en tydelig tekstur og smaken, og dermed sin egen bruker. Fra aloe til ryllik er varianter uendelige. Plante en urt og krydder er den beste måten å holde din favoritt urter og krydder på siden.

Urter og krydder

Selv om ordene "urt" og "krydder" pleier å brukes om hverandre, er en urt avledet fra en plantens blader, mens et krydder er avledet fra anleggets røtter, blomster, frukt, frø eller bark. Urter tendens til å komme fra tempererte klimaer krydder kommer fra tropiske klimaer. Det er imidlertid noen planter som er både en urt og krydder. For eksempel produserer Coriandrum sativum cilantro fra bladene og koriander fra frø. Dill Luke er en urt, mens frøene av dill anlegget er et krydder.

Årlige urter

Det er flere valg når du bestemmer på årlige urter for hagen din. Borage har blå, stjerneformet blomster og smaker som agurk. Det er også brukt til å behandle en rekke plager. Alyssoides produserer levende gule blomster som blomst kontinuerlig når været, mens cayenne produserer en busk med brann-motor rød, krydret paprika. Det kan bli brukt medicinally og til matlaging formål. Arugula, basilikum, koriander og dill er andre urter som smaker godt retter.

Flerårige urter

Det er en overflod av flerårige urter som kan dyrkes i hagen din. Angelica, en høy grensen plante, har en lakris smak som gjør det en god urt for matlaging. Selv om catnip er stor for kattene, kan den brukes i te for sin beroligende effekt på mennesker. Valerian er en urt som har blitt brukt i århundrer på grunn av dens beroligende, anti-beroligende effekt. En av de mest kjente urtene, lavendel, har anti-bakterielle, anti-fungal og anti-beroligende egenskaper. Violet er kjent for å bidra helbredelsesprosessen for de med kreft. For de som leter etter urter for kjøkkenet, er merian, rosmarin og estragon gode valg.

Årlige krydder

Anis er et årlig krydder med lakris smak og kan brukes i te, kaker, cookies og bakverk. Karve er et annet krydder vokst årlig. Den brukes i brød, brennevin, karri og noen oster. Som te, kan karve hjelpe med kolikk og tap av appetitt. En annen krydder, bukkehornkløver, brukes ofte i karri.

Flerårig krydder

Safran er kjent flerårig krydder med et rykte for sin pris fordi det er vanskelig å vokse, og dermed dyrere. Kardemomme, relatert til ingefær familien, er andre bare til Safran for sitt hefty prislappen. Den brukes i bakverk, risretter, mulled vin, brennevin og noen ganger i skalldyr og fjørfe. Fennikel er en annen krydder som er dyrket som en flerårig, og det er en vanlig ingrediens i frokost pølse. En annen krydder, ingefær, har en rekke bruksområder fra bløt-drikker te og bakevarer til en kur for mageproblemer.