Funksjonen til stomi i planter

March 31

Funksjonen til stomi i planter

En stomi (flertall er stomata) kan finnes på undersiden av et blad. Alle levende planter har mange stomata. Planter utviklet seg fra grønne alger ca 400 millioner år siden og kan ikke leve på landet uten stomata. Faktisk vurdere botanikere deres utvikling en av viktigste trinnene i utviklingen av planter. Stomata holde plantene i live og også bidra til å holde planeten jorden frisk ved å absorbere CO2 fra atmosfæren.

Stomi funksjon

Et anlegg ytre lag, sin overhuden, dekkes tett av waxy sikringsanlegg celler som beskytte den fra tørre forhold og solens skadelige UV-stråler. Stomata, som betyr "munnen" på gresk, er mikroskopiske hull som ligner liten munn omgitt av hovne lepper, ifølge University of California i Berkeley. Hullene la planten flytte karbondioksid, oksygen og vann gjennom bladene effektivt for fotosyntese og respirasjon. "Munnen" er dannet av to celler, kalt celler, som lukker stomata når visse betingelser.

Vanntap

Planter må beskytte seg tørker ut, men mens karbondioksid og oksygen flytter av en plante, anlegget også mister vann. Estrella Mountain Community College bemerker at cottonwood trær miste 100 gallons av vann en time på en varm ørken dag. Lukke stomata når anlegget har nok karbondioksid for fotosyntesen, kan anlegget beholde vann nivået. Cellene åpne og lukke ved prosessen med osmose, som er flytting av vann i anlegget kommer fra celle til celle. Celler samle kalium, som forårsaker vann ved osmose, som fører til at cellene å bli hovne og bøye seg bort fra hverandre, åpne hullet. Motsatt skjer når celler nær - de mister kalium og forlater vannet. Når en plante ansikter tøffe forhold, slik som tørke, fører et hormon som kalles abscisic syre stomata å stenge tett for å unngå dehydration.

Dag og natt

I de fleste planter, stomata åpne på dagtid for fotosyntesen og Lukk natten. Det er tre ting som ber stomata åpne igjen ved daggry, sier University of Texas. Dette er tilstedeværelsen av lys og derfor potensialet for fotosyntesen; utarming av karbondioksid i luften mellomrom i bladet, og 24-timers syklus som planter holde. Hvis plassert i totalt mørke, åpne planter fortsatt sine stomata, som om lyset hadde kommet.

Klimaendringer

Stomata funnet i anlegget fossiler hjelp forskere som studerer klimaendringer, ifølge University of California i Berkeley. Antall stomata per kvadrattomme av blad overflate gir informasjon om atmosfæren der at anlegget levde. Nivåer av karbondioksid i atmosfæren endres over tid. Når atmosfæren inneholder mye karbondioksid, vil planter med noen stomata være felles. Når karbondioksid nivået er lavt, vil planter med mye stomata dominere.